Veel races met goede afloop, maar een slecht begin v/d 24 Uren v. Spa

Over de laatste Belcar race op de Nürburgring begin juli het volgende. Weer hadden de monteurs van AD Sport de auto goed geprepareerd, zeker na de ongelukkig en domme pech die we hadden op Spa. De kwalificaties verliepen goed voor Tim en mij. Natuurlijk zag het er ook voor het team goed uit vóór de race. Op zondag nam Tim nam de start en reed een zeer sterke eerste stint. Toen hij uitstapte lagen we derde waarna ik van start ging voor mijn stint. Alles verliep goed totdat ik een stop en go kreeg voor inhalen onder geel tijdens de safety-car procedure. Een domme fout van mij, maar wat nog erger was dat onze podiumplaats weg was voor het team. Punten zijn óók belangrijk, maar als je een podium kan halen is het natuurlijk zonde. Zeer zeker met het goede werk wat de monteurs verrichten op Spa om ons weer op de baan te krijgen en nog een paar punten te scoren. Voor hen was dit een verdiend podium geweest! Gelukkig konden we wel terug kijken op een mooi resultaat; twee wagens van AD in de top 5.

Twee weken later reden Cor Euser en ik weer samen op het circuit van Zolder voor de Dutch Supercar Challenge. Cor moest in twee wedstrijdklassen rijden, daarom mocht ik deze keer alleen gaan voor pole. Die behaalden we ook. Voor de eerste race startte ik, we behielden de leiding tot de verplichte stop. Daar moesten Cor en ik plusminus 60 seconden langer stil staan dan de rest van het veld. Cor begon aan een inhaal race en haalde er toch nog een 5e plaats uit. Omdat onze naaste concurrenten punten morsten liepen we weer een beetje uit in het kampioenschap. Op zondag vertrok Cor als eerste en bracht de auto ook binnen in de pits als eerste. Maar omdat onze concurrenten waren uitgevallen en zo minder strafseconden erbij hadden gekregen, en Cor en ik door onze tweede plaats in de klasse ook weer strafseconden erbij hadden gekregen, stonden we voor een onmogelijke taak.Uiteindelijk zijn we in de tweede race weer 5e geworden, meer zat er niet in

Daarna zou ik eigenlijk in de Proximus 24 Hours of Spa starten, door omstandigheden ging het hele verhaal niet door. Gelukkig kreeg ik nog op het laatste moment een telefoontje van Cor, nadat ik Spa prefereerde boven Assen( Wie zou het anders doen?), of ik misschien toch op en neer kon rijden tussen Spa en Assen. Ik was maar al te gelukkig dat ik nu toch nog kon rijden. We hadden een gezellig weekend maar omdat we zoveel meer straf seconden hadden vanwege de voorgaande resultaten, waren een 7 en 5 plaats het hoogst haalbare. Omdat we in beide races voor de nummer twee in het kampioenschap eindigden, alsmede de pole van Cor en omdat we de twee snelste raceronden reden, liepen we weer een beetje verder uit.

Een week later konden we onder een mooi zonnetje racen voor volle tribunes en duinen op Zandtvoort in de Euro GT Series tijdens de Marlboro Masters. Helaas heb ik geen tijd gehad om naar het strand te gaan met het mooie weer, maar daarvoor had ik nu de kans om weer een keer in de Marcos LM 600 rijden. In de eerste tijd training ging het goed maar er zat meer in. Omdat de eerste qualifying voor de eerste wedstrijd telt en ik de 5e tijd neerzette, deden zowel Cor onder zijn auto en ik onder de mijne nog eens nieuwe banden voor de tweede qualifying. Het werd een zeer spannende tijdtraining vanwege de regen. Omdat ik gokte dat de andere rijders het circuit droog reden bleef ik binnen staan. Toen ik naar buiten ging en een tijd neer zette was dat een 2e tijd, maar het laatste rondje was nog beter. Ik besloot naar binnen te komen en tot mijn verbazing had ik dat moment pole. Maar Cor was nog buiten Tien minuten voor het einde dook Cor met zijn Marcos LM600 onder mijn tijd door, evenals Patrick Huisman met de BMW M3 GTR V8 in de laatste 30 seconden van de tijdtraining. De eerste wedstrijd verliep goed en met een zwaar bevochten derde plaats was ik zeer tevreden en hoopvol voor de tweede race. In die tweede wedstrijd had ik een slechte start, na een hele wedstrijd van volgen probeerde ik Pertti Kuismanen in te halen waarna hij in de rondte ging en tegen mij aan botste. De wedstrijd was over. Jammer, maar ik kon terugkijken op een geweldig weekend. .

Over een geweldig weekend gesproken, dit weekend is het toetje van de zomer in aantocht. We komen aan de start met een heel sterk team in onze Porsche van AD Sport, evenals de auto van Koen en Kris, tijdens de 5e manche van de Belcar in de 24 Uren van Zolder, Wie de 24 uren van zolder gaat winnen is moeilijk te zeggen, maar als we kijken wat voor een deelnemersveld er aan de start staat mogen we er vanuit gaan dat er hard gestreden gaat worden. De winnaar gaat het niet gemakkelijk krijgen. Hopelijk staan we weer met AD Sport op het podium!

Tot de volgende keer

Jos


   



Dit artikel werd gepubliceerd door Dries de Smet in Column J. Menten op dinsdag 17 augustus 2004 om 18:00


Andere publicaties op Racingworld.be...