Mini Challenge: Eerst Ugeux, dan de eerste voor Raus

Polesitter Sébastien Ugeux houdt bij de start van de eerste race van de MINI Challenge in het voorprogramma van de 24 uur van Zolder het voordeel. Hij gaat Frédéric Bouvy en Maxime Soulet vooraf. De regerende kampioen wordt echter onmiddellijk geconfronteerd met een haperende motor en dat laat hem nog in de eerste ronde uit de top-20 terugvallen. Ugeux rijdt moederziel alleen rond op de eerste plaats, terwijl Soulet zijn tweede plaats bedreigd ziet door Jean-Christophe Liard. Deze laatste gaat Soulet in de derde ronde ook voorbij. Sébastien Delmotte bezet op dat moment de derde plaats. Kampioenschapsleider François Verbist is pas negende, maar gaat toch nog Kurt Mollekens vooraf, tiende met de nieuwe MINI van JJ Motorsport.
In de zesde ronde komt de Safety Car voorrijden, na een zware crash van Alexandra Van de Velde en Robin Haschke. De chaos werd onvrijwillig veroorzaakt door Fred Bouvy, die door een nieuwe hapering van de motor zonder stuurbekrachtiging kwam zitten. De race eindigt onder gele vlag. Haschke is enkel dooreengeschud, Van de Velde moet even naar het hospitaal, maar zal toch proberen om te starten in de Euphony 24 uur van Zolder. Op een MINI natuurlijk…
“Dit was de makkelijkste race van mijn carrière,” lachte Sébastien Ugeux aan de finish. “Ik kon al snel een grote voorsprong vergaren, nadien werd het door de Safety Car wel heel makkelijk.”
Maxime Soulet, derde, toonde zich na de eerste race ook best tevreden: “Tegenover Verbist en Bouvy doe ik een goede zaak in het kampioenschap.”
In de tweede race, met een omgekeerde startgrid, krijgt Gunther Raus een uitgelezen kans om zich te bewijzen. Hoewel Dominique Pauwels vanop de pole kan vertrekken is het Raus, ook op de eerste rij, die de beste start neemt, voor Pauwels en Sébastien Delmotte. De man uit Mol zal de eerste plaats niet meer uit handen geven. Op zijn 31ste wint de garagehouder zijn eerste race in het MINI-kampioenschap.
“Voor mij is dit geen verrassing,” aldus een gelukkige Raus. “Vier jaar geleden was ik de sterkste in mijn klasse in de Touring Cup. Dit is pas mijn derde wedstrijd met de MINI. Enkel een klein probleempje met de remdruk deed me even schrikken. Voor het overige toonde Liard zich heel sportief en correct.”
Met twee tweede plaatsen was Jean-Christophe Liard wel de man van het weekend. “Tijdens de eerste wedstrijd kon ik Soulet nog inhalen, maar Ugeux lag op dat moment veel te ver voorop. In de tweede wedstrijd waren de drie leidende wagens aan elkaar gewaagd. Je moest vooral je banden weten te sparen om je positie te behouden. Dat heb ik dan ook geprobeerd. Dit weekend reed ik zelf beide races en dat werpt zijn vruchten af in de tussenstand van het kampioenschap. Maar als er geïnteresseerden zijn, ik ben best bereid mijn auto te delen.”
In de eerste race was hij dan wel misschien maar zevende, in de tweede wedstrijd zette Bert Longin een schitterende comeback neer om de laatste podiumplaats te veroveren, net voor Bouvy (als 20ste gestart) en Verbist die zijn voorsprong op Soulet (9de) opnieuw uitbreidde tot zeven punten.
“Deze tweede race was heel amusant en sportief, en daar draait het in een promotieformule toch om,” stelde de leider van de Mediagroep Van Dyck Belcar. “Jammer genoeg waren de leiders voorin al te ver weg op het moment dat ik me door het peloton had gewurmd.”
Martial Chouvel, die het stuur van Sébastien Ugeux had overgenomen, had minder geluk: hij werd uitgesloten nadat hij twee keer een bocht had afgesneden en na de daaropvolgende drive through iets te wild uit de pitlane vertrok. Niets om de gezellige sfeer in de MINI Challenge-tent te verpesten echter. In een Zuid-Afrikaanse sfeer wordt er vanavond naar diamanten gezocht. Het feest is er dus nog lang niet afgelopen.
Race 1: 1. Ugeux in 22.54.465; 2. Liard op 1.182; 3. Soulet op 1.647; 4. Delmotte op 2.394; 5. Raus op 3.674; 6. Pauwels op 4.075; 7. Longin op 4.503; 8. Lottin op 5.330…
Race 2: 1. Raus in 23.14.848; 2. Liard op 0.630; 3. Longin op 8.537; 4. Bouvy op 12.702; 5. Verbist op 16.107; 6. Pauwels op 20.002; 7. Paltalla op 21.643; 8. Delmotte op 22.841…
Kampioenschap: 1. Verbist 122 ; 2. Soulet 115 ; 3. Bouvy 103 ; 4. Ugeux 88 ; 5. Lottin 84 ; 6. Longin 82 ; 7. Liard 81


   



Dit artikel werd gepubliceerd door Dries de Smet in Nationaal op maandag 23 augustus 2004 om 08:35


Andere publicaties op Racingworld.be...