Gesprek met Torsten Robbens, de Belgische teammanager v/d Goh-Audi.

Geen Belg achter het stuur van de drie Audi's dit weekeinde in de 1000 km van Spa, maar wel een Belg in de pit bij Goh. Torsten Robbens, afkomstig van Oudenaarde, is manager van het team dat dit jaar de 24 Uren van Le Mans won en vorig jaar nog de 1000 km van Spa. Een goed gesprek.

Klik hier om deze foto in een groter formaat te bekijken

Jullie wonnen wel de 24 Uren, maar 1000 km wil dit jaar niet lukken. Verklaring?
« Ik denk dat het met het reglement te maken heeft. De trainingen voor de 1000 km-koersen zijn beperkt tot twee keer 90 minuten. Het is zeer moeilijk om binnen die tijd de ideale afstelling te vinden. Dus opteren we voor compromis. Voor Audi UK ligt het iets makkelijker. Met twee auto's verdubbel je natuurlijk de trainingstijd.»
Maar in Spa wordt het een ander verhaal?
« Hier hebben we al gewonnen. De lering die we uit die zege trokken moet ons toelaten de handicap van met maar één wagen te starten, te compenseren. We hebben al de juiste verhoudingen voor de versnellingsbak, de juiste afstellingen voor het chassis en we houden die informatie natuurlijk voor ons. Geen sprake van de andere Audi's daarvan te laten profiteren.»
Hebben jullie nog kansen voor de titel in LMES?
« Die zijn quasi onbestaande. We moeten al winnen en de andere twee moeten opgeven. Gezien de graad van bedrijfszekerheid van de Audi's, zeer onwaarschijnlijk.»
Waarom is Tom Kristensen, zesvoudig winnaar in Le Mans, niet van de partij?
«Hij zal er wel zijn, maar in de tribune. Dat heeft hij beloofd. Probleem is dat de Deen fabrieksrijder van Audi is en dat zijn eerste opdracht DTM is. En Audi wou geen enkel risico nemen door hem hier te laten rijden. Wij respecteren de beslissing van Dr. Ulrich. Tom had graag gewild en wij ook.. Wij hebben hem trouwens al geboekt voor de 24 Uren van Le Mans 2005.»
Waarom geen Belg als derde rijder in Francorchamps?
« We zijn een 100 procent privé team. Omzeggens het volledige budget wordt opgehoest door meneer Goh en Audi Japan. Zij eisen de beste rijders. Niet dat Belgen geen goeie rijders zijn, maar zonder privé-trainingen in de benen en met amper kans op training ter plekke, zou het aantrekken van een Belg een zeer groot risico zijn.»
Wie worden de voornaamste tegenstanders dit weekeinde?
« In de trainingen zijn de Zyteks te duchten. Maar ze hebben nog problemen met de endurance. De zwaarste tegenstand zal van de Audi's Veloqx komen. Dat is het voordeel van met privé-teams te werken. Wij zouden graag het seizoen in schoonheid afsluiten. En onze titel in Spa behouden. Na Le Mans, is Spa ongetwijfeld de mooiste koers van het seizoen.»
Waarom zijn de Domes van Lammers er niet?
« Omdat Lammers nog niet verteerd heeft dat ACO geweigerd heeft twee wagens in te schrijven in Le Mans. Na al wat hij al voor de proto's heeft gedaan, is dat begrijpelijk. Finaal is er een vergelijk gevonden, maar te laat. Lammers had al beslist het kampioenschap niet te rijden. Maar ik hoop dat hij er in 2005 weer bij zal zijn, want hij is een fantastische rijder.»
Mr. Goh won bij zijn 8ste deelname eindelijk de 24 Uren. Waarvan droomt hij nu nog?
« Zijn titel verdedigen. En Le Mans winnen met het nummer 1.»


Bron: Persdienst 1000 Km van Spa


   



Dit artikel werd gepubliceerd door Dries de Smet in LMS op dinsdag 07 september 2004 om 18:21


Andere publicaties op Racingworld.be...