FR1600: Soulet, Baguette, Belmans: ze willen allemaal winnen

De drie leiders van het Formula Renault 1600-kampioenschap liggen slechts twintig punten uit elkaar: Maxime Soulet leidt met 173, volgen Bertrand Baguette (157) en Pieter Belmans (153). Met nog 88 punten te verdelen tijdens de laatste twee meetings (vier wedstrijden) is de strijd om de opvolging van Jérôme d’Ambrosio op het palmares van de Formule Renault 1600 dus nog helemaal open.
Op de vooravond van het Racing Festival, voor de laatste races van dit seizoen op Francorchamps (het schitterende circuit waar de Renaults tijdens de afgelopen Grand Prix F1 van op de eerste rij vertrokken), hebben de drie titelkandidaten alvast alle vertrouwen in een goede afloop.

Maxime Soulet, leider sinds het begin van het seizoen, kon tijdens de laatste races in Zolder niet op het hoogste trapje klimmen, daardoor de meeste eer latend aan de twee rookies die hem het vuur aan de schenen leggen. Maar dit weekend, op zijn favoriete omloop, wil de jonge Brusselaar van Thierry Boutsen Racing opnieuw de smaak van de overwinning proeven.
“Olivier Lainé, de baas van mijn team, heeft me duidelijk gemaakt dat ik wakker moet schieten en heeft me de toelating gegeven om voluit aan te vallen,” geeft de zoon van de voormalige Belgische rallykampioen toe. “Twee weken geleden hebben we op Francorchamps een test afgewerkt en na afloop was iedereen tevreden. Deze keer hebben we wel degelijk vooruitgang geboekt, wat ook door de tijden werd bevestigd. Met gebruikte banden was ik sneller dan Baguette, die van Marc Goossens Motorsport met nieuwe banden mocht rijden.”
Een goed voorteken voor zondag, waarbij Soulet zijn twee rivalen de goede raad geeft zich te concentreren op de Renault Stars Challenge. “Met mijn 21 jaar ben ik jammer genoeg te oud om er aan deel te nemen. Maar Pieter en Bertrand hebben er veel meer baat bij om die test bij RDD te veroveren, een test die hen de mogelijkheid kan bieden om in de Renault-filière te worden opgenomen. Dat is veel meer waard dan een beker. Als ze slim zijn, concentreren ze zich vooral daarop…”

Maar zelfs al geeft het duo de voorkeur aan het winnen van de Renault Stars Challenge, die veel meer is dan zomaar een troostprijs, dan nog beseffen Belmans en Baguette dat ze ook de dubbelslag kunnen slaan. Want als ze kampioen worden, dan zal de RDD-test als vanzelf volgen.
“Het is toch beter dat je bij RDD als kampioen kan aanbellen, want als je al niet de beste van je land bent, hoe moet je dan de internationale top kloppen?” stelt Bertrand Baguette. “De Renault Stars Challenge is mijn prioriteit, maar dat vermindert mijn kansen in het kampioenschap niet. Drie sterren achterstand aan de ene kant, zestien punten aan de andere, dat is alletwee nog goed te maken. Sinds de motor van mijn bolide vervangen is, ben ik al altijd de snelste geweest. Die lijn wil ik ook dit weekend doortrekken. Ik wil twee zeges en twee titels.”

Maar ook zijn voornaamste tegenstander, Pieter Belmans, heeft datzelfde doel voor ogen. Vooral omdat hij in Zolder nog maar eens wist te bewijzen dat hij op een natte piste duidelijk de sterkste is.
“Ik wil vooreerst van deze gelegenheid gebruik maken om alle journalisten die in het kader van de Renault Stars Challenge op mij gestemd hebben te bedanken,” stelt de jonge Limburger, bij TBR ploegmaat van Soulet. “Het feit dat de pers in mij gelooft heeft me een extra boost gegeven.Omdat de strijd met Baguette zo spannend is, kunnen die twee sterren de doorslag geven. Ik wil die mensen nu niet ontgoochelen. Ook de titel is nog mogelijk, want ik heb maar twintig punten achterstand. Ik heb nu wel spijt van mijn fout tijdens het New Race Festival. Toch wil ik niet te veel beginnen rekenen. Mijn doel is duidelijk: ik wil de laatste vier races winnen, kwestie van nergens spijt van hoeven te hebben. En neen, er zijn geen teamorders. Ik heb carte blanche.”
Drie andere rijders willen zich in Francorchamps echter tussen de drie titelkandidaten mengen: lokale held Jonathan Tonet, de Brit Yonny Weeden en ex-Procar kampioen Nicolas Stelandre, die vooral wil aantonen hoe competitief de nieuwe structuur van Patrick Païez Progress wel is.


   



Dit artikel werd gepubliceerd door Dries de Smet in Nationaal op woensdag 22 september 2004 om 12:31


Andere publicaties op Racingworld.be...