F Renault 1600: Tonet & Dillman winnen, Baguette gediskwalificeerd

Klik hier om deze foto in een groter formaat te bekijkenHet peloton van de Formula Renault 1600, 19 eenzitters sterk, heeft tijdens de twee races in het kader van het Racing Festival in Francorchamps voor spanning, verrassingen en een onverwachte wending in het kampioenschap gezorgd.
’s Ochtends werd de eerste race op een natte piste verreden, wat het spektakel tijdens de eerste ronde alleen maar verhoogde. Vier bolides kwamen zij-aan-zij uit Stavelot en vooraan vochten Pieter Belmans (als zesde vertrokken, maar zich in de natte omstandigheden als een vis in het water voelend) en Jonathan Tonet (als vierde vertrokken) om de leiding. Uiteindelijk haalde deze laatste het ook, nadat het er af en toe heel gespierd aan toeging.

“Ik ben heel tevreden dat ik opnieuw een race heb kunnen winnen, zeker nadat Pieter me via een gevaarlijk manoeuvre met twee wielen in de graskant duwde,” legde de Luikenaar van Speed Lover uit. “Voor hetzelfde geld hangen we allebei in de bomen. Gelukkig liep het goed af. Ik had een afstelling gekozen die me vooral aan het einde voordeel zou opleveren. Een goede keuze blijkbaar.”

Pieter Belmans, tweede voor zijn ploegmaat Maxime Soulet, was vooral blij omdat hij zowel in het kampioenschap als in de Renault Stars Challenge een uitstekende zaak deed. Nicolas Stelandre, die net naast het podium finishte, wist twee dingen te bevestigen: dat de Formula Renault 1600 van een uitstekend niveau is en dat Patrick Païez Progress, het nieuwe team wiens kleuren hij verdedigde, dat niveau best aankan. De jonge Fransman Dillmann, vijfde, treurde wat over zijn gemiste start (vanop de eerste lijn), terwijl de verrassende polesitter Keranen in de fout ging, waardoor hij pas als elfde kon finishen. Later - in de tweede race - deed de Fin dat allemaal nog eens dunnetjes over.

En Bertrand Baguette? Die moest achteraan het peloton starten - nadat hij na afloop van de kwalificaties werd gediskwalificeerd (hij tekende beroep aan) - maar de winnaar van de RACB Formula Renault Academy wist in de race tot de achtste plaats terug te keren.

Klik hier om deze foto in een groter formaat te bekijkenIn de tweede race kon de jongeman uit Verviers iedereen verrassen en hij nam al in de tweede ronde de leiding. Tijdens de eerste ronde – fataal voor Tonet die in de chicane rechtdoor ging – volgden de leiders elkaar in hoog tempo op, maar kort nadien was Baguette iedereen te snel af en nam hij een klinkende revanche. Tot hij een uur na het einde van de wedstrijd opnieuw werd gediskwalificeerd, wegens niet-conforme kogellagers in de wielen van de bolide van Marc Goossens Motorsport. Dat betekent meteen zo goed als het jammerlijke einde van de titelambities van Baguette. In het kampioenschap gaat het nu vooral tussen de twee rijders van Thierry Boutsen Racing, Maxime Soulet en Pieter Belmans. Deze laatste volgt nu op 16 punten van zijn ploegmaat en neemt tevens een serieuze optie op de zege in de Renault Stars Challenge.

Na de diskwalificatie van Baguette werd beker voor de overwinnaar aan de verdienstelijke jonge Elzasser Tom Dillmann geschonken, die na een mooi duel met de Brit Weeden (tweede) van de vijfde naar de eerste plaats doorstootte. Het was meteen de eerste overwinning voor de 15-jarige Fransman. Stelandre vervolledigde het podium, waar voor de eerste keer (als tweede in de Renault Stars Challenge) ook Christophe Mawet plaatsnam. De winnaar van de indoorselectie van de RACB Formula Renault Academy was zodanig onder de indruk toen hij zijn beker kreeg overhandigd, dat hij spontaan RACB-directeur Michel Jodogne innig omhelsde!

Race 1: 1. Tonet 8 ronden; 2. Belmans op 1.963; 3. Soulet op 2.898; 4. Stelandre op 3.830; 5. Dillmann (Fra) op 6.343; 6. Weeden (GB) op 7.481; 7. Sevrin op 10.335; 8. Baguette op 11.742; 9. De Bock op 15.838; 10. Mawet op 20.382

Race 2: 1. Dillmann (Fra) 9 ronden in 23.43.499; 2. Weeden (GB); 3. Stelandre; 4. Belmans; 5. Soulet; 6. Keranen (Fin); 7. Roosens; 8. Mawet; 9. De Bock; 10. Sevrin

Kampioenschap (officieus): 1. Soulet 201; 2. Belmans 185; 3. Baguette 163; 4. Tonet 127 et Dillmann (Fra) 127

Renault Stars Challenge: 1. Belmans 57; 2. Baguette 48; 3. Herck 23

Fotografie: Marnik Mouchaers

Dit artikel werd gepubliceerd door Dries de Smet in Nationaal op zondag 26 september 2004 om 19:59