Lichte Bedrijfswagens en vrijetijdsvoertuigen vormen de hoofdmoot op het autosalon dit jaar, maar toch slagen de constructeurs er in enkele interessante modellen voor te stellen die je nu niet bepaald als "lichte vracht" kan klasseren. Naast de sportievere vrijetijdswagen, is er een grote aandacht voor de elektrische wagen of de eco-versie van de huidige modellen. "Groen" is het motto en dan spreken we niet over het klassieke "Racing Green", maar wel over performantie tegenover zuinigheid en ecologische belasting. De constructeurs zijn in zeer hoog tempo bezig om steeds meer performante elektrische en/of hybride wagens voor te stellen en daarbij ook de actieradius van die bolides te vergroten. Toch konden we naast deze groene golf nog enkele andere uitschieters bewonderen die op een meer klassieke manier de sportieve zaakvoerder of autoliefhebber trachten te lokken. We zetten de komende dagen het salon van A tot Z op een rijtje en stellen de meest in het oog springende modellen even voor.
Abarth
De "huistuner" van Fiat stelt een Abarth 695 voor als opvolger van de Abarth 500. Dit kleinnood zet 180 PK op de baan en vormt de kleine Fiat 500 om tot een echte snelheidsduivel. De wagen levert bovendien een leuke knipoog naar Ferrari met paddle-shift en Ferrari-rode binnenbekleding. Een aangepaste uitlaat zorgt daarbij nog voor een leuke sound.
Alfa-Romeo
Bij Alfa-Romeo treffen we meteen de eerste (en enige) wereldpremière aan op het Brusselse Salon. De Mito is het nieuwste vlaggenschip van het Italiaanse merk. De wagen krijgt een 1.3 JTDm ingelepeld die 95pk levert, met een een CO2-uitstoot van slechts 95g/km. Alfa Romeo rakelde vorig jaar het Giulietta naamplaatje terug op voor de opvolger van de 147. Op de stand van het merk treffen we deze wagen, die 5 sterren kreeg op de Euro NCAP test en die we in België reeds enige tijd op de openbare weg kunnen tegenkomen, eveneens aan. Niettegenstaande pakt Alfa Romeo graag uit met deze stijlvolle bolide. De "Milano", zoals Alfa het studieproject van de Giulietta doopte, sluit eerder aan bij de 147 dan wel bij de Bravo, maar is wel gebaseerd op het C-platform van de Delta en de Bravo. Net als andere Italiaanse merken als bijvoorbeeld Lancia, mikt Alfo Romeo duidelijk op een specifieke doelgroep. You like it or you don't.
Audi
Bij het eerste Duitse merk in onze lijst treffen we meteen een halve wereldpremière aan. Nadat Audi in Detroit eerder deze week de nieuwe A6 presenteerde, staat de bolide ook in Brussel. Andere blikvanger is ongetwijfeld de A7 Sportback, die de strijd moet aangaan met de Mercedes SLS. De wagen krijgt een 3-liter V6 turbo, goed voor 204 pk bij "slechts" 139 gram CO2.
BMW.
Bij BMW zette men een Europese première in de kijker met de serie 1 M Coupé. De "kleine M1" heeft veel eigenschappen van de M3, maar onderscheidt zich toch qua look en prestaties. Met een 3.0 zescilinder en biturbo levert de M1 340 PK en een koppel van 450 Nm. Niet iets wat je van een bedrijfswagen zou verwachten...
Naast de M1 stelt BMW met de nieuwe 6-reeks een zeer mooie cabrio voor. Een exclusieve wagen voor de zomerdagen. Alleen moet de beurs daarvoor wel zwaar worden leeggeschud.
Citroën
Citroën zet een geslaag experiment in de kijker met de Survolt. Een concept-car die eigenlijk niet ver van een effectieve racewagen staat. De Survolt heeft er trouwens ook zijn eerste testritten al op zitten op de Le Mans track door onze eigenste Vanina Ickx.
Ondanks dat dit de enige Survolt in de wereld is, met een waarde van ruim 2 miljoen Euro, steekt Citroën hiermee, naar eigen zeggen, zoveel technologische kennis op dat men intrinsiek nu reeds de mogelijkheid heeft om een echte elektrische racewagen neer te zetten.
Een leuk weetje is dat de opbouw van de wagen amper 3 maanden heeft geduurd.
Jammer genoeg voor de geluidsfanaten, zal deze wagen hoogstens een licht zoemend geluid produceren. Je zal hem dus nooit echt horen over de racebaan scheuren.
Naast al dit futurisme, vinden bij Citroën ook de nieuwe C4, welke technische bagage bevat die we voorheen enkel konden terugvinden in het hogere segment. Naast de C4, vinden we de keine C-Zero; een elektrische bolide met een 47kw motor welke je in 6 uur tijd volledig kan opladen via het stopcontact bij je thuis. Zij die minder tijd hebben, laden de auto in een halfuur tijd op voor 80 procent. Volledig opgeladen heeft de kleine Citroën een actieradius van een kleine 150 km.
Nog nieuw bij het Franse merk zijn de nieuwe middenklasser DS4 en de in beperkte oplage gebouwde DS3 Racing. De vijfdeurs DS4 sluit grotendeels aan bij het conceptmodel (DS High Rider) en net als bij bijvoorbeeld de Seat Leon, heeft Citroën de klinken achteraan netjes weggewerkt.
Foto's: Marnik Mouchaers
De nieuwigheden op het autosalon van A tot Z (deel 1 + foto's)
Dit artikel werd gepubliceerd door
in Nationaal op zaterdag 15 januari 2011 om 12:00