Clio Cup: Groes en Corthals wisselvallig, Jacobs dicht de kloof

Ondanks een steeds kleiner wordend peloton heeft de Renault Sport Clio Cup Elf dit weekend in Francorchamps, tijdens het Racing Festival, toch twee bewogen wedstrijden opgeleverd.

Klik hier om deze foto in een groter formaat te bekijken's Ochtends kon Erik Groes, op een natte piste en dus met regenbanden, polesitter Corthals aan de voet van de Raidillon verrassen en zo richting eerste zege in de Clio Cup rijden."Het werd tijd!" juichte de teamchef/rijder van ERG, een specialist als het op rijden in de regen aankomt. Zijn overwinning werd vereenvoudigd door het contact tussen Pierre-Yves Corthals en Wim Heroes bij de eerste doortocht van de Combes ("Wedstrijdincident," oordeelde feitenrechter Eddy Joosen, ooggetuige van het voorval) en vervolgens door de schuiver van kampioenschapsleider Corthals, die er even later helemaal alleen naast schoof. "Mijn voortrein was na het contact met Heroes helemaal uit zijn haak. Ik had ook Jacobs al moeten laten passeren," beweerde de Luikenaar, die niet wou toegeven zelf een fout te hebben gemaakt.

"Toen ik zag dat Pilou had opgegeven heb ik geen enkel risico meer genomen en mijn tweede plaats zeker gesteld," gaf Philip Jacobs toe, die op het podium zijn ploegmaat en Racing for Belgium- teambaas Wim Coekelbergs naast zich mocht begroeten. Coekelbergs' resultaat was een rechtstreeks gevolg van een spectaculaire carambolage bij het uitkomen van Combes, waardoor vier wagens uit de wedstrijd verdwenen. "Ik voelde een tik achteraan, waardoor ik tegen de auto van Heroes schoof," stelde ontgoochelde Armand Fumal, die voordien van de laatste naar de zesde plaats was teruggekeerd en onderweg ook de snelste wedstrijdronde had neergezet. Dermont, Richard en Rik moesten eveneens de strijd staken.

Erik Groes was er op gebrand om zijn mooie prestatie 's namiddags te herhalen, maar de tweede wedstrijd verliep iets anders dan gepland. Net nadat hij in de Source de leidersplaats had overgenomen, profiterend van een mano-a-mano tussen Jacobs (beter vertrokken) en Corthals, verloor Groes bovenop de Raidillon de controle over zijn Clio en kwam frontaal tegen de muur terecht. Het spectaculaire ongeval noopte de wedstrijdleiding tot het stopzetten van de race, want Groes moest naar het UZ van Verviers worden overgebracht waar een verschoven ruggenwervel werd vastgesteld. De ERG-rijder mocht echter nog zondagavond huiswaarts keren.

Bij de tweede start was Jacobs opnieuw sneller weg dan Corthals. Deze laatste verloor in de rechtse bocht na Bruxelles nog wat tijd toen Jonckeere (tweede geworden in Combes) dwars ging. Nadien ging de Luikenaar echter op zoek naar zijn revanche en in de tweede ronde ging hij voorbij Jacobs. Hij behield de eerste plaats tot het eind. "Ik draag deze zege op aan mijn team PYC Performances die in drie uur tijd motor, versnellingsbak en achtertrein hebben vervangen," lachte Corthals, die zo 13 punten voorsprong behoudt op Jacobs. De beste zaak van het weekend was toch voor de Limburger. "En de finale gaat door op mijn terrein, in Zolder," lachte Jacobs. "Er is nog niets verloren."

Achter de twee titelkandidaten werd er een schitterende strijd voor de derde plaats uitgevochten tussen Jonckeere, Coekelbergs en Fumal. Het was uiteindelijk de Cybernet-rijder die zijn tweede podiumplaats van 2004 pakte, nadat Coekelbergs een foutje maakte en de cardan op de Clio van Jonckeere het tijdens de laatste ronde begaf.
Geven we nog mee dat de zeges bij de Juniors naar Dumarey en Leest gingen en dat solidariteit in de Clio paddock geen ijdel begrip is, want de onfortuinlijke Wim Heroes, wiens wagen tijdens de eerste race was vernield, kreeg de toelating om tijdens de tweede race de reserve-Clio van Racing for Belgium te gebruiken. Zo kon hij nog enkele punten veroveren en de derde plaats in het kampioenschap behouden.

Race 1 : 1. Groes, 7 ronden in 23.58.437; 2. Jacobs op 2.521; 3. Coekelbergs op 3.734; 4. Leybaert op 4.419; 5. Jonckheere op 5.271; 6. Fumal op 6.296; 7. Van Roey op 10.263; 8. Leest op 13.657 (1ste Junior); 9. Dumarey op 15.279; 10. Jahn op 21.217

Race 2 : 1. Corthals 7 ronden, 2. Jacobs op 4.995; 3. Fumal op 15.470; 4. Jonckeere op 21.905; 5. Coekelbergs op 21.943; 6. Van Roey op 22.361; 7. Dumarey op (1ste Junior) op 24.259; 8. Jahn op 30.310; 9. Leest op 31.225; 10. Dermont op 1.08.679

Kampioenschap (officieus) : 1. Corthals 183; 2. Jacobs 170; 3. Heroes 130; 4. Thiry 126; 5. Dermont 100; 6. Van Roey 91; 7. Fumal 89

Fotografie: RACB



   



Dit artikel werd gepubliceerd door Dries de Smet in Nationaal op zondag 26 september 2004 om 19:57


Andere publicaties op Racingworld.be...